Share on
Thuiswerken betekent je beroepskosten optimaliseren
Één van de meest opmerkelijke veranderingen sinds de coronacrisis is toch wel de perceptie ten opzichte van thuiswerken. Ook nu het niet meer verplicht is, blijft (gedeeltelijk) thuiswerken voor veel mensen immers de norm. En dat is niet per se slecht nieuws, zeker niet voor zelfstandigen. Thuiswerken is namelijk niet alleen gemakkelijk, het is ook nog eens fiscaal voordelig. We sommen zeven types beroepskosten die je kunt aftrekken terwijl je van thuis werkt.
Vaste kosten, zoals water, gas en elektriciteit
Goed nieuws! Van thuis uit werken geeft je de mogelijkheid om een deel van je vaste kosten in te brengen als beroepskost. Je trekt deze kosten af in verhouding tot het deel van je woning dat je gebruikt voor je zaak (en dus niet de tijd die je er besteedt!). Let wel op dat je hier eerlijk in bent, want in het geval van een belastingcontrole kan het dat de fiscus je woning komt controleren. Over het algemeen tolereert de fiscus een maximum van 15%.
Een tweede scherm, een ergonomische muis…
Of zelfs een headset waarmee je conference calls kunt doen: de kosten die je hiervoor maakt, zijn allemaal aftrekbaar naargelang het professionele gebruik en voor 75% van de btw. Deze kosten verhogen immers je productiviteit. Ook als je voor je job een speciale computer of andere technische gadgets nodig hebt, kun je ze inbrengen als beroepskost!
Je gebruikt dit materiaal enkel voor professionele doeleinden? Dan trek je de kost voor 100% af. Let wel op dat je dat moet kunnen bewijzen tijdens een belastingcontrole. Zo mag je laptop geen vakantiefoto’s bevatten, enkel professionele software.
Een verzekering voor je materiaal
Als je eenmaal geïnvesteerd hebt in waardevol materiaal, is het natuurlijk een goed idee om het te verzekeren. Je kunt de kost ervan aftrekken naar gelang het professionele gebruik van het materiaal. Aangezien er geen btw over verzekeringen wordt geheven, kun je de btw natuurlijk niet aftrekken. Let wel: je kunt de kost enkel aftrekken als de verzekering op naam van je bedrijf staat.
Een nieuwe zetel, lamp of een bloemen
Alle meubels of materialen die je kantoor praktischer of gastvrijer maken voor je klanten, zijn aftrekbaar. Dat geldt zowel voor de inrichting van je kantoor en wachtkamer, de frigo voor je personeel en de planten die je wachtkamer opfleuren. Al deze zaken zijn aftrekbaar, zowel voor btw als voor de inkomstenbelastingen. Meubels die in je woonkamer of tuin staan tellen uiteraard niet mee. Eerlijkheid is de boodschap!
Een deel van je internetabonnement
Heb jij een eenmanszaak? Dan kun je de kost van je internetverbinding aftrekken in verhouding tot het aantal dagen dat je thuis werkt. Als je gedurende de hele week thuis werkt, betekent dat dat je vijf zevende van je internetabonnement kunt aftrekken. Voor de btw telt er een plafond van 75%. Werk je slechts drie van de vijf dagen vanuit thuis? Dan trek je slechts 43% van de kost af voor zowel je inkomstenbelasting als je btw. Maak je gebruik van Accountable? Dan hoef je enkel het professionele percentage in te geven en de app zorgt ervoor dat het juiste bedrag wordt afgetrokken van je btw en belastingen. Als je een bv hebt en je hebt een internetverbinding afgesloten op naam van je zaak, dan pas je automatisch de maximale aftrekregels toe die hierboven vermeld staan.
Thee, koffie, fruitsap
Ook deze kosten zijn aftrekbaar! Natuurlijk wel alleen als je kunt bewijzen dat ze je omzet of productiviteit zullen verhogen. Je kunt dus zeker investeren in een koffiemachine en goede koffiebonen, als je je klanten graag een kopje koffie aanbiedt of als het de productiviteit van je personeel verhoogt. Hetzelfde geldt voor snacks en fruit! De thee en koffie die je tijdens je ontbijt drinkt, zijn daarentegen natuurlijk niet aftrekbaar!
Luister je graag naar Spotify, Apple Music of Soundcloud tijdens het werk?
Helpt muziek je om je tijdens het werk beter te concentreren? Is er veel achtergrondgeluid bij jou thuis en zorgt muziek ervoor dat je die niet meer hoort? Dan kun je het abonnement voor de streaming service die jij gebruikt, aftrekken naar gelang het professionele gebruik ervan. Als je de muziek slechts een deel van de tijd voor professionele redenen gebruikt, geef dan eerlijk en duidelijk aan wat het professionele gebruik is. Je Netflix-abonnement kun je helaas niet aftrekken, want ook al helpt het je om na het werk te ontspannen, het gebruik is niet professioneel.
Onkosten zoals deze zijn dé ideale fiscale hefboom om je belastingen te optimaliseren. Zou je er graag nog meer ontdekken? Download Accountable en je ontvangt een fiscale tip voor elk bonnetje dat je scant. Bonus: je kunt ook direct zien wat de impact ervan op je belastingen is. Probeer het hier!
Dit artikel is gereproduceerd met de vriendelijke toestemming van de Jubel.be-website waar het werd gepubliceerd