Over de balie te Luik-Hoei

Le Barreau de Liège-Huy est actuellement composé de 1054 avocat(e)s : 866 avocat(e)s inscrits au tableau de l'Ordre, un avocat Communautaire et 187 avocat(e)s stagiaires.

Il compte également 256 avocat(e)s honoraires (titre honorifique accordé à d'anciens avocats qui n'exercent plus la profession d'avocat).

Directory met advocaten

Uitgebreid zoeken

Rechtsbijstand

Een advocaat van wacht verzorgt een korte raadpleging: dat is het eerste advies. Het eerste advies blijft beperkt tot het meedelen van eenvoudige juridische informatie en wordt gegeven tijdens de algemene of gespecialiseerde wachtdienst (jeugdrecht, verblijfsrecht, sociale hulp, recht op huisvesting, consumentenrecht)

 

Nieuws

 
Levensverzekering en maatschap: wat met de erfbelasting?

Maatschappen en levensverzekeringen zijn niet weg te denken uit de wereld van de familiale vermogensplanning, maar werken deze populaire technieken ook als ze samen worden gebruikt? In de voorafgaande beslissing nr. 23012 wordt aan VLABEL de vraag gesteld of de uitkering van een levensverzekeringscontract aan een maatschap (afgesloten door de maatschap en ten behoeve van zichzelf) al dan niet ontsnapt aan erfbelasting. Maar VLABEL is nog steeds niet duidelijk.

Erfbelasting op de uitkering?

 
Niet-aangifte van buitenlandse rekening en roerende inkomsten is geen aanwijzing van fraude

Het hof van beroep te Antwerpen heeft in een recent arrest geoordeeld dat de niet-aangifte van een buitenlandse rekening en roerende inkomsten in de aangifte personenbelasting niet onmiddellijk een aanwijzing is van bedrieglijk opzet (Antwerpen 14 maart 2023, nr. 2021/AR/1536). Het is aan de fiscus om het bedrieglijk opzet te bewijzen, vooraleer een belastingverhoging van 50% kan worden opgelegd.

 
Auteursrechten: is uw contract bestand tegen toekomstige controles?

Al in 2021 kondigde de Minister van Financiën aan dat er actief gecontroleerd zou worden op de uitkering van vergoedingen voor auteursrechten. Dat resulteerde in een veelheid aan fiscale controles en vragen om inlichtingen, zowel op vlak van personenbelasting als vennootschapsbelasting. De mogelijkheid om in de toekomst nog vergoedingen voor auteursrechten uit te keren, werd verder verstrengd door de invoering van een nieuwe regeling per 1 januari 2023. Wenst u in de toekomst nog gebruik te maken van het gunstige belastingregime voor auteursrechten?