Btw-vrijstelling zelfstandigen: zegen of vloek?

Als kleine onderneming met een jaarlijkse omzet van minder dan 25.000 euro, kun je kiezen voor een btw-vrijstelling. Hoewel mensen dit in eerste instantie als een zegen beschouwen, kan het toch interessant zijn om de btw-plicht te overwegen, zelfs als je omzet lager dan 25.000 euro ligt. In dit artikel schetsen we de voor én nadelen van het statuut en leggen we uit wat je moet doen wanneer je in de buurt komt van die €25.000.

Een lagere administratieve last

Als je vrijgesteld bent van btw zijn er een aantal administratieve zaken waar je niet aan hoeft te voldoen:

  • Het factureren van btw aan je klanten.
  • Het indienen van een btw-aangifte aan het einde van elk kwartaal.
  • Het betalen van je verschuldigde btw aan het einde van elk kwartaal.

Dat betekent echter niet dat je als kleine onderneming volledig bent vrijgesteld van administratieve rompslomp. Je moet nog steeds voldoen aan bepaalde verplichtingen, zoals je jaarlijkse klantenlisting en je personenbelasting. Kortom, meer vrijheid, maar geen volledige vrijheid!

 Goed om te weten, als je als kleine onderneming een factuur opstelt, moet deze voorzien zijn van de voetnoot “Speciale vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen”.

Een voordeel voor particuliere klanten

De vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen kent nog een tweede, belangrijk voordeel: als je klanten voornamelijk particulieren (of professionele klanten die geen btw terugvorderen) zijn, dan ben je een stuk goedkoper dan concurrenten die wél btw aanrekenen!

Als je klanten voornamelijk andere zelfstandigen of bedrijven zijn, dan levert de btw-vrijstelling je geen voordeel op: zij kunnen de btw immers terugvorderen in hun eigen btw-aangiften.

Minder mogelijkheden tot belastingaftrek

Zoals je ziet, zijn er dus twee mogelijke nadelen aan de btw-plicht. Er is echter één groot voordeel dat je niet mag onderschatten. Als btw-plichtige kun je namelijk (een deel van) de btw op je professionele uitgaven terugvorderen.

Concreet gezien zal je aan het einde van elk kwartaal het totaalbedrag betalen van de btw die je hebt geïnd over je facturen min de btw die je mag terugvorderen van je aankoopfacturen.

Let wel op, om de btw te kunnen terugvorderen heb je een officiële aankoopfactuur nodig met je naam, adres en btw-nummer.

En wat met je administratieve last?

De administratieve last die bij de btw-plicht komt kijken, hoeft geen struikelblok te zijn. Vandaag de dag zijn er veel digitale tools die je helpen je papierwerk tot een minimum te beperken.

Zo hoef je met Accountable slechts je facturen te scannen met je gsm en de app zal zowel je btw-saldo uitrekenen als je btw-aangifte opstellen, klaar om in te dienen op Intervat.

Bovendien begeleidt het team je stap voor stap door dit proces. Kortom, administratie is geen reden om af te zien van het terugvorderen van btw op je aankoopfacturen!

Wat nu als je in de loop van het jaar de drempel van de btw-vrijstelling overschrijdt?

Dat kan gebeuren. Het is in ieder geval een goed teken dat je omzet stijgt!

Stel je voor dat je in juni het bedrag van 25.000 euro omzet overschrijdt. Vanaf de eerste euro die boven de 25.000 euro valt, ben je niet meer vrijgesteld van btw. Vanaf die euro en alle euro’s die volgen, moet je voldoen aan de btw-verplichtingen, inclusief de betaling van de btw en het indienen van je btw-aangifte.

 Dit is een verandering die je direct moet melden aan het btw-kantoor!

Dit artikel is gereproduceerd met de vriendelijke toestemming van de Jubel.be-website waar het werd gepubliceerd